home contact muziek onderzoek publicaties


BIO
Olmo Cornelis
Gent, 14 juni 1977


Olmo Cornelis is actief als componist, musicoloog, etnomusicoloog en muzikant. Hij studeerde musicologie bij Herman Sabbe en Marc Leman aan de Universiteit Gent, alwaar hij in 2000 als licentiaat afstudeerde met een dissertatie over het oeuvre van componist André Laporte en een stage volgde aan De Rode Pomp te Gent. Daaarna startte hij studies Compositie aan het Conservatorium Gent bij Lucien Posman. Gelijklopend met deze studies, werkte Olmo als musicoloog aan de Universiteit Gent (Afdeling Musicologie, IPEM). Hij was er onderzoeker binnen DEKKMMA (http://music.africamuseum.be), een digitaliseringsproject in samenwerking met het Koninklijk Museum voor Midden Afrika (KMMA) in Tervuren.

Als eindproject aan het Conservatorium werd, onder begeleiding van Bart Maris, een beschouwend en praktisch onderzoek gevoerd hoe Afrikaanse muziek als sample geïntegreerd kan worden in de huidige Westerse Klassieke muziek, met inbegrip van het eigen karakter en het respect voor het conceptuele frame van beide muziekculturen, hetgeen de basis vormde voor zijn doctoraatsonderwerp. Tijdens de Masters (soort tournee doorheen Belgische conservatoria) bracht het Spectra ensemble het werk Lager Gelegen.

In 2008 startte Olmo een Doctoraat in de Kunst aan het Conservatorium Gent, een onderzoek naar de beschrijving van etnische muziek gebruik makend van computationele technieken en hun invloed in hedendaagse muziek. 'Computational Ethnomusicology' levert alternatieve annotaties van etnische muzikale parameters zoals toonhoogte, tempo, ritme en timbre op, en kan een nieuw licht werpen op de inzichten in etnomusicologie. Tijdens zijn doctoraat exploreerde Olmo om een nieuw palet aan muzikaal compositorisch idioom te creeeren gebaseerd op niet-Westerse muziek. Gedurende deze periode kon ik hierdoor zes jaar lang samenwerken met professionele muzikanten. Zo speelden Spectra ensemble, Nadar ensemble en HERMES ensemble composities in meerdere steden in Vlaanderen bvb in Gent, Brussel, Antwerpen en Leuven.

Naast instrumentale muziek, toonde Olmo ook altijd interesse voor elektronische muziek. Hij maakte meerdere composities die op heel uiteenlopende wijze tot stand kwamen. Sample based of zelf opgenomen klanken worden verwerkt tot een nieuwe compositie, geluid wordt soms nog live aangepast of vervormd. Zo werd samengewerkt met het IPEM om de HOP- en EME-sensoren in te schakelen in live performances. Op het elektronisch festival SIME2013 in Lille (Frankrijk) werd werk uitgevoerd, zoals In Cinder. In diezelfde periode werden compositie en installatie gerealiseerd om met sensoren tape-muziek en live zang te manipuleren. Deze projecten werden getoond op RESONANT in de Bijloke, en op ARTECH in Portugal.

In 2016 kon Olmo met een BAEF (Belgian American Educational Foundation) een jaar als postdoctoraal onderzoeker aan de slag aan de Indiana University in USA. Hij specialiseerde zich in ethnomusicologie, en volgde er meerdere cursussen uit het programa van de Opleiding Ethnomusology. Hij kon er ook onderzoek voeren op het grote klankarchief, en schreef een publicatie over de toonladder organisatie van de oudste geluidsopnames van Afrikaanse muziek, uit de periode van 1900-1930. De gevonden Afrikaanse toonladders worden vaak gebruikt in elektronische composities en composities voor zang.

Olmo is ook als muzikant actief, en speelt contrabas, piano en zingt. Hij studeerde contrabas aan de Muziekacademie van Gent en Gentbrugge bij Rigo Messens en Frank Coppieters en aan het Conservatorium bij Ludo Joly. Hij speelde contrabas in verschillende (muziek)theaterproducties van Luc Van Autreve, o.m. bij De Ontginning, De BOM en Theater Krakeel. Hij speelt in trio met Toni Verlinden en Geoffrey Thielens, een singer-song-writer band, en kreeg de kans om een kleine concert tournee in Manchester (UK) te houden.

Olmo is geëngageerd in het ComAV, de Vlaamse Componisten Archipel, een groepering die door Vlaamse componisten wordt gevormd en de belangen behartigt van de Vlaamse componist. Hij is er reeds meerdere jaren lid, en sinds 2016 zetelt hij in het bestuur ComAV. Via het ComAV werkte hij mee aan enkele promotie-cd’s voor Vlaamse componisten. De eerste productie werd door Spectra ensemble uitgevoerd op meerdere plaatsen in Belgie, de tweede reeks werd uitgevoerd door Timur und seine Mannschaft.